‘Kansengelijkheid in ons onderwijs’ – een event dat niet gaat óver de jongeren, maar waarbij de jongeren letterlijk het podium krijgen

Het Samenwerkingsverband Kansengelijkheid & Burgerschapsonderwijs (SKB) strijdt voor gelijke kansen voor álle kinderen. Maar hoe kunnen we deze strijd versnellen en nóg beter voeren? We kennen in Nederland veel evenementen die gaan over kansengelijkheid in het onderwijs, maar als Samenwerkingsverband pakken wij het graag anders aan. Tijdens de Week van Gelijke Kansen organiseren we een event dat niet gaat óver jongeren, maar stellen we de jongeren juist centraal.

Gelijke Kansen Event
Op woensdagmiddag 8 november 2023 komen beleidsmakers, maatschappelijke organisaties, professionals uit het onderwijs, de politiek én jongeren samen tijdens het event: Kansengelijkheid in ons onderwijs – Perspectief van jongeren op het dagelijks bouwen aan hun kansen in de klas. Het event vindt plaats in Madurodam en start met een plenair gesprek met jongeren onder begeleiding van gespreksleiders Raounak Khaddari (journalist en presentator) en Milio van de Kamp (socioloog en universitair docent).

Perspectief van jongeren
Het is fijn dat nu naar de jongeren geluisterd wordt en dat zij kunnen vertellen wat zij verstaan onder kansenongelijkheid en hoe zij dat tegenkomen in hun leven en specifiek het onderwijs.” Aldus juf Astrid Brugman, bekend van de documentaireserie Klassen. Juf Astrid sluit, samen met Teamleider onderbouw Eva Groenewoud, ook aan bij het gesprek. “Ik ben benieuwd naar de rode lijn in hun verhalen. Ik spreek uit ervaring dat jongeren dondersgoed weten dat hun kansen beperkt zijn. Deze jongeren moeten veel harder knokken dan anderen, omdat ieders leven zo verschillend begint en ontwikkelt. Waar je wieg staat bepaalt immers voor een groot deel je kansen!”.   

Naast juf Astrid zitten er meer bekende gezichten van Klassen op het podium, want ook Anyssa en Yunuscan sluiten aan.

Inzicht in de leefwereld van jongeren

Gespreksleider en socioloog Milio van de Kamp: “Veel docenten en beleidsmakers die zich inzetten voor kansengelijkheid hebben zelf nooit ondervonden hoe het is om dit mee te maken. Hun inzet is belangrijk, maar door dit gebrek aan gevoel en ervaring is het vaak moeilijk om te begrijpen wat kansenongelijkheid met iemand doet. Om inzicht te kunnen krijgen in de leefwereld van jongeren die dit wel ervaren is het van belang dat we een stap achteruit doen en actief luisteren naar wat zij te zeggen hebben. We moeten hen de rol van expert geven en betekenisvol betrekken in de strijd voor gelijkheid. Alleen dan kunnen we tot de kern komen en dit probleem écht bestrijden.

Bieden van handelingsperspectief

Na het plenaire gedeelte volgen vijf deelsessies, waarin ervaringen uit de praktijk worden gedeeld over de as van de vier vormen van kapitaal én een sessie over kinderrechten door UNICEF Nederland. Volgens het onderzoeksrapport van het SCP ‘Eigentijdse ongelijkheid’ wordt kansengelijkheid namelijk beïnvloed door de hoeveelheid kapitaal die je bezit, waarbij we uitgaan van vier vormen van kapitaal: economisch, sociaal, cultureel en persoons.

Een maatschappelijke organisatie geeft een inspirerend voorbeeld van een project met concrete interventies. Daarover gaan de deelnemers vervolgens met elkaar in gesprek onder leiding van een gespreksleider. Dit alles met als doel het bieden van handelingsperspectief, verbinden, inspireren en agenderen centraal.

De maatschappelijke organisaties die de sessies geven zijn Taal Doet Meer, het Jeugdeducatiefonds & Schoolmaaltijden, MIND Young & Diversion, UNICEF Nederland en de SKB-partners (JINC, Stichting Move, Stichting Nederlands Debatinstituut, Jong Ondernemen en Petje af Nederland).

Inspirerende afsluiting
Het event is niet compleet zonder een inspirerende afsluiting. Noa Defesche, projectleider impactcampagne Klassen, neemt het woord gevolgd door een spoken word van Justin Samgar.

Wil jij ook bouwen aan meer kansengelijkheid in het onderwijs in Nederland? Schrijf je dan in voor dit impactvolle event via deze link.  

Dit evenement is mede mogelijk gemaakt door Fonds 21, VSBFonds, Cirrus Foundation, Madurodam Kinderfonds en het Jeugdeducatiefonds.