Chiara (25) is coach bij Petje af in Hart van Brabant. Ze maakt zich hard voor gelijke kansen en vindt dat ieder kind het recht heeft diens talenten te ontplooien. Voor de Week van Gelijke Kansen gingen wij met deze zeer gedreven en betrokken vrijwilliger in gesprek.

Dit schooljaar startte Chiara met haar nieuwe vrijwilligersfunctie als coach bij Petje af. “Ik wilde dit werk doen omdat ik eigenlijk zelf goed in het plaatje van de Petje af-doelgroep had gepast. Ik heb zelf in mijn jeugd niet alle kansen gekregen en met de kwaliteiten die ik heb, wil ik graag kinderen een stukje verder helpen.”

Chiara werd vroeg zelfstandig in haar leven. Ze zorgde veel voor het gezin waarin ze opgroeide, heeft geen schooldiploma, was een vroege huisverlater en werd op haar 19e moeder van een zoon. “Het lukte mij om mijn omstandigheden om te zetten in een kracht. Ik kwam erachter dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt en dat dat helemaal niks zegt over wat je kan. Dit wil ik echt met liefde aan de kinderen meegeven en dit is ook precies wat Petje af biedt.”

Een beperkt leven geeft een beperkt beeld over je kansen
Wat voor verschil had Petje af in het leven van Chiara gemaakt als zij in haar jeugd had kunnen deelnemen aan het programma? “Als ik zo’n programma als Petje af had kunnen volgen, was mijn hele wereld opengegaan. Zelfs als coach leer ik nu nog zo ontzettend veel over wat er eigenlijk überhaupt in de wereld bestaat. Verder had het me vooral een netwerk gegeven en had ik ook verschillende verantwoordelijkheden ontwikkeld zoals het zelfstandig reizen met het OV. Doordat je bij Petje af dingen doet die je normaal eigenlijk niet doet, kom je erachter dat je bepaalde eigenschappen hebt waarvan je niet eens wist dat je ze had. Je komt er echt achter wie je in werkelijkheid bent, waar je goed in bent en wat je wil. Als je een beperkt leven leeft, dan heb je ook een heel beperkt beeld over wat je kansen zijn.”

Hoewel Chiara de middelbare school niet afmaakte, is ze altijd heel leergierig en ambitieus geweest. Ze volgt veel verschillende cursussen en trainingen om zichzelf beter te leren kennen. Uiteindelijk wil ze rechten studeren en is ze nu bezig met de toelating voor het HBO met een 21+ test. “Ik heb misschien niet de juiste route belopen, maar ik ben altijd bezig met mijn ontwikkeling.”

Ze krijgt ontzettend veel energie van het coach-zijn bij Petje af. Alle kinderen maken indruk op haar omdat ze ziet hoe ze vanuit hun intrinsieke motivatie werken aan hun talenten en ieder kind uniek is. “Een van de jongens, Salaheddine (13), is zo zelfstandig en wil heel graag veel verantwoordelijkheid voelen. We gingen voorlezen in een bejaardentehuis bij dementerenden. Salaheddine pakte dit volledig in zijn eentje op en heeft helemaal zelf in 3 woonkamers voorgelezen. Ik hoefde er als coach niet eens bij te zijn. Ik weet ook dat als ik hem die verantwoordelijkheid geef, hij helemaal begint te stralen. Hij heeft Petje af nodig om zichzelf te kunnen zijn, verantwoordelijkheid te voelen, kind te zijn, lekker erop uit te gaan en bedrijven te bezoeken. Het is een enorm slimme jongen en doordat hij zich bij Petje af zo thuis voelt, leert hij hier heel veel.”

Samen creëren we een wereld met gelijke kansen
Mede door haar eigen ervaringen in haar jeugd, vindt Chiara het belangrijk dat we altijd kijken naar wie het kind in werkelijkheid is. “Als maatschappij hebben we de verantwoordelijkheid om te begrijpen dat gedrag niet altijd de volledige weerspiegeling van iemands persoonlijkheid is. Om kinderen gelijke kansen te bieden, moeten we hen aanmoedigen om zichzelf te zijn en te vertrouwen op hun eigen capaciteiten. Het is van cruciaal belang dat we niet alleen streven naar het ideaalbeeld, maar ook de unieke persoonlijkheid van ieder kind waarderen. Wanneer we dat doen, ontdekken we talenten die anders misschien wel verloren zouden gaan en creëren we een wereld met genoeg kansen voor iedereen!”


De Week van Gelijke Kansen is een initiatief van JINC in samenwerking met Petje af, Stichting MOVE, Jong Ondernemen, SKB en Stichting Nederlands Debat Instituut.