Tijdens de Week van Gelijke Kansen staat het creëren van eerlijke kansen voor álle jongeren centraal. Dit is van bijzonder belang voor mbo-studenten, die vaak te maken hebben met prestatiedruk en stress door de opeenstapeling van school, stage, bijbaan en thuissituatie. Uit recent onderzoek blijkt dat het verbeteren van hun basisvaardigheden, het versterken van de begeleiding door docenten en het verminderen van overbelasting cruciaal zijn om deze druk te verlichten.

Ondanks hun potentieel wordt het talent van mbo-studenten niet altijd volledig benut. Velen missen de juiste ondersteuning, werknemersvaardigheden of het netwerk dat hen helpt succesvol de arbeidsmarkt te betreden. Dit maakt de overgang van het mbo naar een loopbaan vaak een uitdaging. Vragen als “Welke baan past bij mij?”, “Hoe presenteer ik mezelf bij een sollicitatie?” en “Hoe ga ik om met uitdagingen op de werkvloer?” zijn daarbij vaak essentieel. Mede daarom breidt JINC uit naar het mbo.

Mbo-leerlijn
De JINC mbo-leerlijn richt zich specifiek op studenten van mbo niveau-2 met als doel hen te helpen bij het succesvol vinden en afronden van hun stage, en het soepel uitstromen naar werk.

De projecten zijn ontwikkeld op basis van onderzoek en de behoeften van zowel scholen als bedrijven. Hierbij focussen we op drie belangrijke fases:

  • De juiste stage vinden: hoe kom je er?
  • Succesvol stagelopen: hoe blijf je er?
  • Uitstromen naar werk: hoe ga je verder?

JINC werkt samen met scholen en bedrijven om ervoor te zorgen dat deze jongeren de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Wanneer mbo-studenten hun talenten optimaal kunnen benutten, draagt dit niet alleen bij aan hun persoonlijke ontwikkeling, maar ook aan een bloeiende arbeidsmarkt die hard op zoek is naar praktisch opgeleide vakmensen.

Tijdens de Week van Gelijke Kansen 2024 vinden de volgende mbo-projecten plaats:

  • 13 november – Sollicitatietraining voor 80 studenten van MBO College Almere
  • 14 november – Event: Talent in de spotlight – Stadsschouwburg Utrecht

Voor details zie het programma van de Week van Gelijke Kansen 2024

 

Wil jij bijdragen aan kansengelijkheid op het mbo?

Kijk op JINC breidt uit op het mbo – JINC – helpt jongeren op weg naar werk