Onze oproep aan Den Haag is luid en duidelijk: we willen meer aandacht, steun en geld voor kansengelijkheid onder jongeren. Ook de Nationale Ombudsman trekt aan de bel: “Zolang mensen in financiële problemen zitten, kunnen ze niet aan hun toekomst werken.”

De cijfers liegen er niet om: in Nederland leeft op dit moment 1 op 12 kinderen in armoede. Een schrikbarend hoog aantal, vinden wij. Gelukkig spreken meer mensen zich hier over uit. Zo ook Reiner van Zutphen, de Nationale Ombudsman: “De overheid is niet meer in staat om mensen het basale te geven,” vertelt hij aan NRC. “Wat nodig is om je kinderen met een volle maag naar school te sturen, je huur te betalen, het gas, het licht.”

Dit heeft grote consequenties. Want armoede is niet alleen een gebrek aan geld, maar ook een gebrek aan kansen. De kans op een leuke vervolgopleiding, een goede start op de arbeidsmarkt en een baan die aansluit bij je interesses. Wie opgroeit in een gezin met een sociaal economische achterstand heeft hier simpelweg minder beschikking tot.

Reinier van Zutphen pleit dan ook voor een sociaal minimum, zodat er geen burgers meer door het ijs zakken. “Als je de geldzorgen van mensen niet wegneemt, kunnen ze zelf ook nauwelijks nadenken over: waar zal ik werken, welke opleiding ga ik doen. Dan zijn ze alleen bezig met overleven.” Wij zijn het roerend met deze boodschap eens. Toch willen we hier nog iets aan toevoegen, want het is belangrijk dat de overheid óók inzet op aanvullend onderwijs.

Tijdens de Week van Gelijke Kansen, die dit jaar plaatsvindt van 7 tot en met 13 november, komen we dan ook in actie. Door middel van impactvolle, buitenschoolse projecten geven we meer dan 6000 leerlingen een broodnodig steuntje in de rug. Want om kansengelijkheid te bereiken, is het oplossen van armoede alleen niet genoeg. Kinderen moeten zich bewust worden van hun talenten en interesses. Ze moeten toegang krijgen tot het netwerk van een inspirerende mentor.

Elk talent dat er verloren gaat is, er één te veel. Daarom is onze boodschap aan Den Haag: maak meer geld vrij voor extra-curriculair onderwijs! Ben je benieuwd welke projecten we allemaal organiseren tijdens de week? Kijk dan hier.