Ga samen met de volgende initiatieven de strijd aan tegen kansongelijkheid.
Ga samen met de volgende initiatieven de strijd aan tegen kansongelijkheid.
Tijdens de Week van Gelijke Kansen bundelen onderstaande organisaties hun krachten, om duidelijk te maken hoe belangrijk aanvullend onderwijs is in de strijd voor gelijke kansen. Maar de rest van het jaar strijden we ook tegen kansenongelijkheid. We kunnen jouw steun en inzet daarbij goed gebruiken!
Wie geboren wordt in een wijk met sociaaleconomische achterstand, loopt bij het betreden van de arbeidsmarkt drie straatlengtes achter. JINC doet daar iets aan. Tijdens een tiental projecten maken kinderen kennis met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren, netwerken en ondernemen. Zo krijgen jaarlijks meer dan 84.000 basisschool- en vmbo-leerlingen uit een omgeving met armoede een steuntje in de rug.
“Ik voelde me een speciaal persoon. Ik heb veel geleerd en ben naar huis gegaan met meer motivatie voor mijn toekomst. Ik voelde me blij en energiek.”
Vmbo-leerling Vicdan over haar deelname aan JINC Baas van Morgen
Ga je voor kansengelijkheid? Doe mee met JINC
Petje af biedt kinderen wekelijks een lokaal georganiseerd, praktijkgericht programma. Zo komen zij in aanraking met inspirerende rolmodellen en diverse werkvelden. Dankzij dit programma, waarin ook het gezin wordt betrokken, ontwikkelen kinderen (nieuwe) vaardigheden, een positief zelfbeeld, ontdekken zij hun talenten, vergroten zij hun wereld en krijgen zij een beter perspectief voor de toekomst.
“Je leert heel veel dingen die je anders niet zou leren. Je weet daardoor meer, je durft meer, leert nieuwe mensen kennen en het is ook nog eens gezellig!”
Basisschoolleerling Lion over zijn tijd bij Petje af
Wil je ook iets betekenen voor kinderen als Lion? Bekijk hoe je Petje af kunt ondersteunen.
Door te debatteren vergroten leerlingen hun spreek- en luistervaardigheden. Het versterkt burgerschapscompetenties als kritisch denken, argumenteren en respect tonen voor de mening van anderen. En het vergroot het zelfvertrouwen van kinderen, want ze leren overtuigend hun mening te verwoorden. Debattrainingen worden gegeven aan kinderen van de basisschool, het vmbo, havo/vwo en het mbo
“Voor een groep spreken is in het begin sowieso een beetje eng, dat mensen je aanstaren en iets van je vinden. Maar daar wen je aan. Als je er eenmaal staat en je klasgenoten je steunen, geeft dat je moed om te gaan praten. Je krijgt er zelfvertrouwen van.”
Alya Mohammed, leerling vmbo 4, over haar debattraining.
Bekijk hoe Stichting Nederlands Debat Instituut bijdraagt aan kansengelijkheid.
Move zet zich in voor kinderen en jongeren die minder kansen krijgen dan leeftijdsgenoten. Bij projecten als Move je buurt en Move your world krijgen ze alle ruimte om hun eigen ideeën te realiseren, en ze voelen dat ze iets kunnen betekenen voor een ander. De kinderen leren zo trots te zijn op zichzelf, het resultaat en hun wijk. Move is landelijk actief, al meer dan 16.000 kinderen deden mee aan een project.
“Er is weinig begrip voor vmbo’ers. Ze zijn net zoals andere jongeren, maar ervaren dat ze als minder kansrijk worden gezien. Dat is absoluut onterecht. Met dit project kunnen ze zichzelf op de kaart zetten.”
Whita Sneep, teamleider op het Leidense Da Vinci College over Move Your World.
Meedoen met Move? Ontdek hoe je kunt helpen!
Jongeren ondernemender maken en hen helpen bij het ontdekken van hun talenten, dat is het doel van Jong Ondernemen. Leerlingen worden uitgedaagd om nieuwe vaardigheden aan te leren en hun talenten te ontdekken. We inspireren ze om hun eigen toekomst te bepalen, want uiteindelijk is iedereen ondernemer van zijn of haar eigen toekomst! We werken daarbij samen met scholen en het bedrijfsleven.
“Toen ik hoorde van Jong Ondernemen werd ik meteen enthousiast. Het feit dat je zo veel vrijheid krijgt om echt in de praktijk aan de slag te gaan met een eigen bedrijf, sprak mij erg aan. Ik heb veel geleerd tijdens het programma en ben nieuwsgierig geworden naar meer.”
Nisa over haar deelname aan het programma Junior Company.
Bekijk hoe je Jong Ondernemen kunt steunen.
Elk kind in Nederland verdient gelijke kansen. Het SKB is een Samenwerkingsverband tussen JINC, Petje af, Jong Ondernemen, Move en het Stichting Nederlands Debat Instituut. Allemaal maatschappelijke organisaties die zich inzetten om kansengelijkheid van kinderen en jongeren te bevorderen. Samen bieden ze een gecoördineerd en complementair onderwijsprogramma dat gericht is op de brede ontwikkeling van kinderen. In het samenwerkingsverband hebben ze een gezamenlijke stem richting de overheid.
Wil je meer weten over het SKB? Ontdek hoe het SBK strijd voor kansengelijkheid.